It’s time to move on in your career!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

know more about us

CarrieraOptima - Vassilis Valmas, Ph.D., Συνέντευξη στον Avgoustinos Galiassos

CarrieraOptima.com - Vassilis Valmas PhD - ERT radio - The Voice of Greece - Phone interview

Δρ. Βασίλης Βαλμάς: Ο Σερραίος ειδικός σε θέματα καριέρας αποκαλύπτει τα μυστικά για να βρεις μια καλή δουλειά σε Ελλάδα και εξωτερικό

 

POSTED ON 

 

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

Όποιος ψάχνει να βρει μία καλή δουλειά ακούει, διαβάζει και μαθαίνει εκατομμύρια συμβουλές. Πώς να κάνει το βιογραφικό του , πώς να συντάξει ένα cover letter, τί να φορέσει στην συνέντευξη, ποιές λέξεις να χρησιμοποιήσει, πώς να σταθεί, τί χειρονομίες να κάνει, τί χαρακτήρα να παρουσιάζει μέσα από τα προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα και πολλά πολλά άλλα. Πληροφορίες που αρκετές φορές είναι αντικρουόμενες και αν τις αναζητήσει κάποιος και προσπαθήσει να τις εφαρμόσει όλες μαζί μπορεί και να μπερδευτεί. Αναζητήσαμε έναν ειδικό  και τον βρήκαμε στις Σέρρες. Είναι ο Δρ. Βασίλης Βαλμάς, Σύμβουλος Καριέρας, με 15 χρόνια εμπειρία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδακτορικό στην Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και Επαγγελματικής Ταυτότητας μέσω της Εμπειρίας, μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης, μεταπτυχιακό στη Διδακτολογία των Γλωσσών και των Πολιτισμών και πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Από νεαρή ηλικία άφησε τις Σέρρες και ταξίδεψε σε Βέλγιο, Γαλλία και Αγγλία, όπου πλούτισε τις γνώσεις του και απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και το 2016 επέστρεψε στην πόλη μας . Δεν περιορίζεται όμως στην τοπική και ελληνική αγορά αφού δουλεύοντας μέσω διαδικτύου έχει πελάτες σε όλο τον πλανήτη. Από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Αφρική και την Ασία βοηθά ανθρώπους να βρουν εργασία αλλά και εργοδότες να βρουν εργαζομένους. Με χαρά δέχτηκε να μοιραστεί τις γνώσεις του με τους αναγνώστες  της ιστοσελίδας SerraikaNea.gr.

 

Σε ποιες χώρες έχετε ζήσει και τι κάνατε εκεί;

Έχω ζήσει περίπου δέκα χρόνια στο εξωτερικό σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία).

Αρχικά πήγα στο Βέλγιο το 1998 ως προπτυχιακός φοιτητής Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών μου με το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus, όπου και παρακολούθησα μαθήματα στην Παιδαγωγική, τη Μετάφραση και την αξιολόγηση στη διδασκαλία των γλωσσών.

Στη συνέχεια, πήγα στη Γαλλία το 1999 στο πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης στο Παρίσι για το πρώτο μου μεταπτυχιακό στη Διδακτολογία των Γλωσσών και των Πολιτισμών. Όσο ήμουν φοιτητής εκεί, έκανα πρακτική σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, ΟΟΣΑ) σε θέματα γλωσσών, εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Το 2006 πήγα στο πανεπιστήμιο της Λυόν για να ξεκινήσω το διδακτορικό μου και να κάνω το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το 2009 συμμετείχα ως εμπειρογνώμονας σε μια εκπαιδευτική αποστολή του γαλλικού υπουργείου Παιδείας και του CIEP για την αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος γαλλικής γλώσσας με νέες τεχνολογίες στα Παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ. Αργότερα, το 2011, τελείωσα το διδακτορικό μου πάνω στη θέση της εμπειρίας στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και επαγγελματικής ταυτότητας στο πανεπιστήμιο της Λυόν.

Το 2012 έφυγα στην Αγγλία, στο Λονδίνο, σε αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής προοπτικής σε σχέση με την Ελλάδα. Εκεί δούλεψα ως αναπληρωτής καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα, ως δάσκαλος ελληνικών σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού, ως διαχειριστής προγραμμάτων κατάρτισης σε πολυεθνικές, ως σύμβουλος κατάρτισης, ως σύμβουλος ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και ως σύμβουλος στελέχωσης επιχειρήσεων και οργανισμών. Επίσης, στα πλαίσια μιας εθελοντικής ομάδας από Έλληνες του Λονδίνου, βοηθούσα ως σύμβουλος καριέρας Έλληνες ανέργους που μόλις είχαν φτάσει στο Λονδίνο προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

 

Στις Σέρρες πότε επιστρέψατε και γιατί; 

Στην Ελλάδα επέστρεψα στα μέσα του 2016, την περίοδο του δημοψηφίσματος του Brexit. Οι λόγοι για να επιστρέψει κανείς, όπως και για να φύγει άλλωστε, είναι πάντα σύνθετοι. Στη φάση που ήμουν θεώρησα ότι είχα αποκτήσει πλέον την εμπειρία του εξωτερικού που ήθελα στη ζωή μου, μετά από δέκα χρόνια παραμονής σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, και ότι είχε έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου να επιστρέψω στη γενέτειρα πόλη μου, τις Σέρρες, όπου ήθελα να συστήσω το δικό μου συμβουλευτικό γραφείο καριέρας και να δουλεύω διαδικτυακά με πελάτες από όλο τον κόσμο.

 

Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι το brain drain συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Ισχύει; Ποιές είναι οι τάσεις σήμερα; Ποιοί φεύγουν και πού πάνε; Φεύγουν μόνο νέοι; Τελευταία υπάρχει η τάση να φεύγουν και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι; Αυτοί που πάνε και σε τί ειδικότητες;

Μέσω της δουλειάς μου ως σύμβουλος καριέρας βλέπω ότι το brain-drain συνεχίζεται αλλά με λιγότερο έντονους ρυθμούς σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης δηλαδή 2010-2012. Φεύγουν και νέοι, δηλαδή 25-30 ετών, αλλά και μεγαλύτεροι, 35, 40, 45, 50 μέχρι και 60 ετών ανεξαρτήτως ειδικότητας. Συνήθως όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο δυσκολότερα φεύγει κάποιος. Αυτοί κυρίως πηγαίνουν σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, όπου υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις και όπου υπάρχουν δουλειές.

 

Και τί γίνεται με τις οικογένειές τους; 

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου πρώτα πηγαίνει ένας από τους δυο από το αντρόγυνο, συνήθως ο πατέρας και αφότου βρει δουλειά και εγκατασταθεί, τότε και η υπόλοιπη οικογένεια μετακομίζει στο ίδιο μέρος. Η όλη αυτή περίοδος μετανάστευσης και επανένωσης της οικογένειας συνήθως διαρκεί 6 με 18 μήνες.

 

Όποιος πάρει την απόφαση να φύγει είναι βέβαιο πως θα βρει δουλειά; 

Αν πάει, χωρίς να έχει στείλει από πριν, όσο είναι στην Ελλάδα, βιογραφικά σε πιθανούς εργοδότες, να έχει κάνει αιτήσεις απαντώντας σε αγγελίες εργασίας, να έχει περάσει συνέντευξη και να του έχει γίνει επίσημη πρόταση με συμβόλαιο, θα βρει δουλειά, στην αρχή κατά πάσα πιθανότητα ανειδίκευτου, «του ποδαριού», όπως συνήθως λέμε, η οποία θα τον καλύπτει βιοποριστικά. Το θέμα είναι αν και σε πόσο χρόνο θα βρει τη δουλειά που θέλει, για την οποία ξενιτεύτηκε, η οποία να τον ικανοποιεί και οικονομικά αλλά και συναισθηματικά-ψυχολογικά, με την έννοια της αυτοεκτίμησης και της αυτοπραγμάτωσης του ενήλικα μέσω της εργασίας του. Εκεί είναι που χρειάζεται χάραξη στρατηγικής καριέρας πριν την αναχώρηση για το εξωτερικό, κάτι στο οποίο δουλεύω με αρκετούς πελάτες μου.

 

Μιλώντας  για ώρα σε μία βιντεοκλήση μαζί του διαπίστωσα  πως ο Δρ. Βασίλης Βαλμάς ακούει τους πελάτες του και καταλαβαίνει σε βάθος τις ανάγκες τους και τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει μέσω της εμπειρίας τους. Μαζί διαμορφώνουν ένα σχέδιο δράσης και στρατηγικής καριέρας. Βοηθά τους πελάτες του να πάρουν αποφάσεις για την εκπαίδευσή τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, την εργασία και τη ζωή τους. Προετοιμάζει με επιτυχία υποψηφίους για συνέντευξη εργασίας και τους συμβουλεύει πώς να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Μπορεί να δει τα πράγματα και από τη μεριά αυτού που προσλαμβάνει προσωπικό. Εργάζεται με ζήλο και βοηθά τους πελάτες του να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να πετύχουν στην καριέρα και τη ζωή τους.

 

Ποια είναι τα βήματα για μία επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό; 

Η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό συνήθως δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας κάποιος υποψήφιος για μια θέση χρειάζεται πλέον κατά κανόνα ανεξάρτητα από την ειδικότητα και την εμπειρία του να έχει ένα αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα (CV) και να μπορεί να κάνει αιτήσεις σε θέσεις εργασίας που τον ενδιαφέρουν αποστέλλοντας και μια συνοδευτική επιστολή (cover letter). Αυτά τα δυο εργαλεία (CV+Cover letter) είναι αυτά που θα τον οδηγήσουν σε συνέντευξη (interview), στην οποία, αν τα πάει καλά, τότε θα του γίνει προσφορά συμβολαίου απασχόλησης. Ο κανόνας της αγοράς εργασίας λέει «100 αιτήσεις, 10 συνεντεύξεις, 1 δουλειά». Το θέμα είναι κάποιος να κατέχει από την αρχή την τεχνική των αιτήσεων, πριν δηλαδή πάει στο εξωτερικό και αρχίσουν να τρέχουν τα έξοδα διαμονής και δημιουργείται στρες, αν δεν βρίσκεται δουλειά λόγω του ανταγωνισμού. Ο ρόλος μου ως Σύμβουλος Καριέρας είναι καταλυτικός, γιατί εκπαιδεύω τον υποψήφιο, αφού καταλήξουμε στο τί δουλειά μπορεί ρεαλιστικά να κάνει σε πρώτη φάση στο μέρος όπου θέλει να μεταναστεύσει, να κάνει αιτήσεις αυξάνοντας τις πιθανότητες να τον καλέσουν σε συνέντευξη και έτσι να μειώσει το μεσοδιάστημα ανεργίας και τα πρώτα απαραίτητα έξοδα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι γνωρίζει τη γλώσσα της χώρας στην οποία θέλει να πάει να ζήσει, όχι μόνο για να διευκολυνθεί στην αναζήτηση εργασίας αλλά και για να μπορεί να ανταπεξέλθει από την αρχή στις διάφορες διαδικασίες ένταξης στην κοινωνία (π.χ. στην αναζήτηση σπιτιού, στην εγγραφή στο εθνικό σύστημα υγείας, ασφάλισης και στην εφορία, στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού κλπ). Διαφορετικά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες κάποιος να πέσει θύμα εξαπάτησης και εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα να χάσει χρόνο, χρήμα, ψυχική ηρεμία, να απογοητευτεί και να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα χωρίς να έχει πετύχει το στόχο του.

 

Σε ποιές χώρες υπάρχει ζήτηση για Έλληνες και σε τί ειδικότητες; 

Αμιγώς για Έλληνες υπάρχει ζήτηση μόνο στην Ελλάδα και όπου αλλού δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος τη γλώσσα της χώρας στην οποία θα πάει για να συνδιαλλαγεί με την υπόλοιπη κοινωνία. Τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι αυτό μιας νταντάς σε μια ελληνική οικογένεια του εξωτερικού, η οποία μένει εσωτερική στην οικογένεια, η οποία την εργοδοτεί, πολλές φορές χωρίς να είναι δηλωμένη στο αντίστοιχο κράτος ως εργαζόμενη. Μόνο η ελληνική καταγωγή δεν εξασφαλίζει θέση εργασίας. Τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα και ως γλώσσα εργασίας από μόνα τους δίνουν δουλειά πολύ σπάνια. Χρειάζεται κάποιος να έχει όλο το προφίλ των γνώσεων και των ικανοτήτων που χρειάζεται για να προσληφθεί σε μια θέση και επιπλέον να ξέρει και τα ελληνικά. Μια ειδικότητα για παράδειγμα, όπου χρειάζονται τα ελληνικά ως γλώσσα εργασίας, είναι αυτή του υπαλλήλου σε τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών μιας πολυεθνικής επιχείρησης, η οποία εδρεύει στο εξωτερικό.

 

Ισχύει ότι κάποιοι από αυτούς που έφυγαν λόγω της κρίσης επιστρέφουν; 

Ναι, ισχύει. Αρκετοί από αυτούς που προσπαθούν στο εξωτερικό δεν βρίσκουν τα πράγματα βολικά μέσα στους χρόνους που ήθελαν με αποτέλεσμα να επιλέξουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτή τη φορά, όμως, έχουν την εμπειρία του εξωτερικού και μπορούν να αξιολογήσουν διαφορετικά το πλαίσιο που τους φιλοξενούσε πριν μεταναστεύσουν. Έτσι κατακτούν την προσωπική τους ηρεμία και μπορούν να επιδοθούν καλύτερα στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, η οποία δημιουργείται σιγά-σιγά όσο ήταν στο εξωτερικό.

 

Εσείς τι κάνετε αυτή την περίοδο και πού σας βρίσκει κάποιος; 

Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με τους πελάτες μου, οι οποίοι αφότου πέρασαν ένα σχετικά ανέμελο καλοκαίρι είναι σε φάση επαναπροσανατολισμού της καριέρας τους και αναζήτησης εργασίας εντός ή εκτός Ελλάδος. Έχω πελάτες στην Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με τους οποίους εργάζομαι στενά κυρίως μέσω βιντεοκλήσης. Όποιος και όποια ενδιαφέρονται, τους προσκαλώ να διαβάσουν τις συστάσεις των πελατών μου στην ιστοσελίδα μου https://carrieraoptima.com/ και να επικοινωνήσουν μαζί μου είτε μέσω email και Skype στο info@carrieraoptima.com είτε καλώντας με στο 6976886407 είτε στο +447544496611 (για όσους είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο). Θα χαρώ να τους δώσω περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες μου και για το πώς μπορώ να τους βοηθήσω να πετύχουν τους στόχους τους.

 

 

Πηγή: https://serraikanea.gr/koinonia/98163-dr-vasilis-valmas-o-serraios-eidikos-se-themata-karieras-apokalyptei-ta-mystika-gia-na-vreis-mia-kali-douleia-se-ellada-kai-eksoteriko-fotografies.html